HVAC Otomasyonu

HVAC sistemleri; bina ve benzeri her tür yapının ısıtma - soğutma sistemlerini, klima santrallerini, fan coil sistemlerini, VRV sistemlerini ve bunlara bağlı tüm fiziki ekipmanlarının izlenmesi ve takibi için kurulan sistemlerin bütünüdür.

HVAC sistemleri; kurulan yapının uygun sıcaklık, basınç, nem gibi verilerini analiz ederek uygun bir düzeyde ısıl yönetimini aktif ederek, sağlanabilecek en uygun düzeyin kontrolünü otomatik panel ile kontrol etmektedir.

Yapının otomasyon sistemini sağlanabilecek en uygun düzeyde basınç ve sıcaklıklarını otomatik panel ile kontrol altında tutarak sürekli olarak analiz eder ve kendi zaman çizelgesini oluşturur. Bu kontrolü gerçekleştiren HVAC sistemleri, yapının, belirlenen değerlere, kısıtlı bir enerji kullanarak ulaşmasını sağlamaktadır. Böylelikle sistemin, bina otomasyon sistemlerinin tamamlayıcı algoritmasını kullanarak minimum enerji maksimum verim ilkesini gerçekleştirir. HVAC otomasyon sistemi ile entegre bina otomasyon sistemi sayesinde yapının kullanım ömrü ve enerji kullanımı kontrol altına alındığı gibi, yapı üzerinde %40-45 oranında verim artışını sağlamaktadır.

HVAC Sistemleri`nin Çalışma Prensibi 

Yapı bünyesinde bulunan HVAC sistemlerinde ısıl işleyiş; yapı ortam ısısının ölçümünü sağlayarak başlar. Sistemdeki otomasyon devre mekanikleri; sıcaklık, nem ve basınç sensörlerlerinden oluşmaktadır. Ölçümleri yapılan yapının, ortama gönderilecek olan havanın istenilen ısıl değerine bağlı olarak otomasyon bünyesinde harekete geçecek kısımları bulunur. Yapı ortamının içerisinde bulunan havanın soğutulması gerekiyorsa; sistemdeki su tankı ile havanın soğutulması işlemi görülür. Bir diğer açıdan, havanın ısıtılması gerektiği durumlarda ise, sistem içerisinde bulunan buhar kazanı devreye girerek ısıl işlemi gerçekleştirir.

Sistemin su ve buhar entegresini gerçekleştiren valfler ve hava akışının yönetimini sağlayan damperler aracılığıyla işlemden geçmiş hava, yapı içerisine taşınarak, yapı içerisindeki ısı dengesi sabitlenilmiş olur.

HVAC Otomasyonu ve Özellikleri

  Uygulanabilen zaman modları ile otomasyonun, reel işletme vakitlerinde faal gösterilmesini sağlayarak, gerekli bulunmayan saat aralıklarında kapatılmasını sağlar.

  İç ve dış hava için yapılacak, ısı, nem, hava kalitesi gibi ölçümlere göre yapılan kontrol ile, enerjisi kaliteli ve verimli hava kullanılır. Gereksiz ısıtma-soğutma ve nemlendirme yapılmasını önleyerek enerji verimliliğinin artışı sağlanılır.   

  Yapı içindeki bütün radyatör ve fancoil kontrolleri, bina otomasyon sisteminin üzerinden yapılması sayesinde, devinim saatleri dışında çalışmaması gereken fancoil ve radyatörler kapatılarak, merkezden yapılabilecek değer limitlemeleri ile, yapı içindeki gereksiz ısınma ve soğutma engellenilir.

Yapı içindeki radyatör, sıcak su tankları, klima santralleri dâhil bütün kontrol merkezi, tek bina otomasyonu sistemi üzerinden yapılacağı için, binanın gerçek ısıtma ve soğutma yükü hesaplanır; böylelikle, chiller ve kazanların aşırı soğutma veya ısıtma enerjisi üretmeleri engellenmiş olunulur.

Bina içindeki pompa ve fanların; yapılacak basınç ve debi gibi ölçümlerine dayanarak frekans düzenleyici ile kontrol edilmesi sayesinde aşırı enerji tüketimi engellenmiş olunur.

TOP